Creveti Red Cherry

Crevetii red cherry

Cea mai potrivita specie de creveti pentru incepatori este, cu siguranta, popularul Red Cherry Shrimp sau RCS, atat datorita cerintelor sale reduse in ceea ce priveste conditiile din acvariu, cat si rezistentei sale si relativei usurinte de a fi gasit la crescatori sau comercianti. Neocaridina heteropoda, var. red, a luat, astfel, cu asalt, acvariile pasionatilor din toata lumea, rata sa de inmultire asigurandu-i un loc de frunte intre preferintele acvaristilor si, nu in ultimul rand, asigurandu-le o baza de cunostinte esentiale inainte de a trece la specii mai pretentioase, cum ar fi crevetii crystal red sau Sulawesi. Nu poate fi uitata nici valoarea estetica, asigurata de culoarea sa rosie, dar nici functia practica din acvariu, acesti creveti asigurand o echipa de curatenie care se va ocupa atat de resturile din acvariu, cat si, intr-o mai mica masura, de algele nedorite.

Biologie si comportament

Crevetii Red Cherry sunt o specie non-agresiva, cu dimensiuni de cca 2.5 cm (masculii de doar 2cm), de culoare rosie (intesitatea variaza in functie de individ), care poate fi gazduita cu orice alta specie de melci, creveti sau pesti de acvariu, atat timp cat nu vor fi priviti (mai ales de catre unele specii de pesti) ca hrana. Principala lor preocupare, atat in timpul zilei, cat si noaptea, este cea de a cauta si manca algele de pe decor, plante sau de pe sticla acvariului si/sau hrana oferita de acvarist. In rarele momente cand nu cauta hrana, vor cauta sa se imperecheze sau isi vor schimbe exoscheletul, operatiune care se face regulat si in urma carea il va ramane invelisul vechi, care poate  fi confundat cu un crevete mort -doar ca este mai albicios – si care va pluti prin acvariu, sau va ramane agatat in plante. Este de preferat sa nu fie eliminat din bazin, pentru ca, in cele mai multe cazuri, exoscheletul vechi va fi consumat de creveti, pentru a-si recupera o parte din calciul pierdut. Desi indivizii de Neocaridina heteropoda nu par sa reactioneze la prezenta acvaristului, femelele cu oua, instinctiv, se vor ascunde si, daca se simt amenintate, chiar vor arunca ouale. Atat pentru ele, cat si pentru toti membrii „coloniei”, este indicat sa se ofere ascunzisuri in buturugi si plante, printre preferintele lor numarand-se muschiul acvatic (ex: Java Moss, Christmas Moss).

Plaja de paramentri ai apei in care pot fi tinuti este foarte generoasa, Ph-ul putand avea valori intre 6.5 si 8, temperatura intre 17 si 27, suportand si o duritate a apei variata, acceptand atat apa moale, cat si pe cea dura.

Dieta

Red cherry sunt nevertebrate omnivore, dar principala parte a meniului lor este formata din hrana vegetala, pe care si-o procura, in general,  singuri, din algele prezente in acvariu. Este totusi indicat sa li se ofere hrana suplimentara; apreciaza mancarea destinata pestilor de fund (catfish), crevetilor si racilor, care poate fi gasita in comert, dar si vegetale fierte (se vor fierbe pana la inmuiere), cum ar fi morcovii, dovleceii, salata etc. Totusi, este bine ca acestea din urma sa fie introduse in cantitati limitate si, dupa circa doua ore, sa fie scoase din acvariu, pentru a nu degrada apa. Hranirea se va face cel mult o data pe zi, dar poate fi facuta si o data la cateva zile. Momentul hranirii este unul important, care permite observarea starii generale a crevetilor (lipsa apetitului si refuzul hranei sunt semnale negative) si, nu in ultimul rand, a numarului lor – in restul timpului, majoritatea vor fi imprastiati si ascunsi intre plante.

Reproducerea

Aceasta specie de nevertebrate este una din celel mai prolifice, asadar, daca vom avea cel putin o pereche de creveti in acvariu, sansele ca acestia sa se reproduca sunt foarte mari. Femelele, care au dimensiuni mai mari, prezinta un abdomen rotunjit si o culoare mai intensa, vor purta oua (de culoare galbena sau verde) sub coada, aproape in permanenta. Perioada de gestatie este de 30-45 de zile, dupa care vor aparea puii de creveti, care sunt versiuni in miniatura ale parintilor lor. Iminenta iesirii lor din oua poate fi prezisa prin observarea oualor, in care vor fi vizibili ochii viitorului crevete sau aparitia unei noi sei (care este de fapt formata din oua inca nefecundate) in partea dorsala a torsului femelei. Puii de creveti red cherry sunt independenti inca din prima zi si, intr-o prima faza, isi vor cauta un ascunzis intre plante (de multe ori, in incercarea lor de a gasi un ascunzis bun, vor ajunge in filtru) si vor incepe hranirea, avand aceeasi dieta ca si parinti lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *